فهرست مطالب:
نقدینگی (liquidity) یکی از اصطلاحات مهم بازار فارکس است که به حجم معاملات و میزان تقاضا در بازار بستگی دارد. نقدینگی در فارکس راحتی خرید و فروش و مبادله در بازار را تعیین می کند.
بازار فارکس از بزرگ ترین بازارهای مالی جهان است که نسبت به بقیه بازارها نقدینگی بالاتری دارد و روزانه تریلیون ها دلار جفت ارزهای مختلف در آن معامله می شوند. البته این نقدینگی در همه جفت ارزها و دارایی ها یکسان نیست و به عوامل مختلفی بستگی دارد.
این تریلیون ها دلار ارزش تنها به تریدرهای فردی برنمی گردد و نهادهای مختلف از جمله تامین کنندگان نقدینگی فارکس بر لیکویید بودن این بازار و دارایی ها تاثیر مستقیمی دارند. با گردش مالی بالای آن ها هم نقدینگی بالا می رود و هم اجرای معاملات تسهیل پیدا می کنند.
از این جهت که اگر تریدر بدون توجه به نقدینگی در ترید، جفت ارزی را بخرد و وارد معامله ای کند که نقدینگی آن کم باشد، یعنی میزان خرید و فروش آن کم است و سخت تر می شود آن را خرید یا فروخت. در مقابل هم وقتی نقدینگی جفت ارزی بالا باشد، یعنی معاملات آن و خرید و فروش این جفت ارز در بازار زیاد است و اگر معامله گر برای معامله آن وارد بازار شود، احتمال اعمال استراتژی های تریدینگ و موفقیت در آن ها روی این جفت ارز دارای نقدینگی، بیشتر خواهد بود.
نقدینگی در فارکس چیست و چرا اینقدر مهم است؟ چه عواملی روی نقدینگی در ترید تاثیر می گذارند و تامین کنندگان نقدینگی در فارکس چیست؟ این ها مواردی هستند که در ادامه این مطلب آن ها را بررسی می کنیم و نگاه عمیق و دقیقی به بحث liquidity در بازار می اندازیم.
بدون محدودیت زمانی چالشت رو پاس کن
نقدینگی (liquidity) در بازار فارکس چیست؟
نقدینگی را می توان به زبان ساده به در دسترس بودن منبعی در نظر گرفت. در بازار فارکس هم، نقدینگی به راحتی و آسانی خرید و فروش یک جفت ارز مشخص بدون تغییر زیاد در قیمت آن اشاره دارد.
وقتی عرضه و تقاضا برای یک جفت ارز بالا باشد می گویند نقدینگی آن بالا است و در دسترس است و معامله گران بیشتر تمایل دارند آن ها را ترید کنند.
بازار فارکس جزو بازارهای بزرگی است که نقدینگی در آن بالا است و روزانه حجم زیادی از معاملات در آن انجام می شود و تریدرها و نهاد های تامین مالی زیادی در آن سرمایه گذاری می کنند. همین حجم زیاد معاملات و تعداد زیاد شرکت کننده و پرووایدر، باعث شده که تراکنشات سریع در نزدیک ترین قیمت به ارزش بازار، اهمیت بیشتری پیدا کنند. و دقیقا اینجاست که نقدینگی خود را نشان می دهد.
وقتی بازار نقدینگی بالا داشته باشد، دستورات سریع تر و راحت تر در قیمت نزدیک به ارزش بازار اجرا می شوند. که این موضوع اسپرد پایین و لغزش کمتر را به همراه دارد.
بازارهایی هم که نقدینگی پایینی دارند، دستورات در آن ها در زمان بیشتری و در نرخ قیمتی دور از نرخ معمول انجام می شوند. دلیل آن هم تعداد کم تقاضای جفت ارز و خریداران کمتر از معمول است.
بیشتر بخوانید: اصطلاحات مهم فارکس که باید بشناسید
اهمیت نقدینگی در فارکس
تا الان هم تا حدودی متوجه اهمیت نقدینگی و تاثیر آن در ترید در بازار فارکس شده اید. اما برای درک بهتر آن بهتر است با یک مثال که همه ما با آن روزانه روبرو می شویم آن را نشان دهیم.
احتمالا دیده اید که افراد یا در طلا سرمایه گذاری می کنند یا آن را ترید می کنند و این کار را با خیال راحت انجام می دهند. می دانید چرا؟
چون خریدن طلا و تبدیل آن به پول نقد راحت است. می توانید سریع آن را بفروشید و از ارزش بالای آن سود کنید. پس می توانیم بگوییم طلا دارایی با نقدینگی بالا است. اما حالا تصور کنید یک کالایی بخرید و بخواهید در مدت کوتاهی آن را بفروشید، آیا قیمت آن افزایش می یابد؟ خیر! به راحتی نمی شود آن کالا را به پول نقد تبدیل کرد و حتی اگر هم تبدیل کنید مقدار این پول کم تر است. پس این کالا نقدینگی پایینی دارد. همین موضوع برای بازار ارز هم صدق می کند.
نقدینگی (liquidity) در فارکس هم با چنین روندی پیش می رود. برخی جفت ارزها نقدینگی بالاتری دارند و تریدر بهتر می تواند در شرایط بازار آن را خرید و فروش کند و از آن سود بیشتری به دست بیاورد. اما برخی جفت ارزها شرایط عکسی دارند و تریدر نمی تواند به راحتی آن ها را خرید و فروش کند و در واقع نقدینگی در ترید کمتری دارند.
در کل نقدینگی بالا در فارکس موارد زیر را به همراه دارد:
- اجرای سریع معاملات
- نوسان کمتر
- اسپرد کمتر
بیشتر بخوانید: آیا پراپ تریدینگ کلاهبرداری است یا قانونی؟ (توضیحات کامل)
انواع نقدینگی در ترید
نقدینگی در بازار فارکس را می شود در دو دسته قرار داد: نقدینگی بالا و نقدینگی پایین.
1. نقدینگی بالا:
وقتی نقدینگی یک جفت ارز در فارکس بالا باشد، یعنی در بازار سریع مبادله می شود. در این شرایط خریدار و فروشنده در بازار زیاد و عرضه و تقاضا بالا است.
تریدرها هم معمولا دنبال جفت ارزهایی هستند که نقدینگی بالایی دارند و می شود سریع تر از طریق آن ها به سود رسید. در بازار فارکس جفت ارزهایی که نقدینگی بالایی دارند از جمله موارد زیر هستند که اساسا در آن ها ارز دوم دلار آمریکا است.
- EUR/USD
- AUD/USD
- GBP/USD
- JPY/USD
2. نقدینگی پایین:
هر وقت دیدید در بازار خریدار و فروشنده کم است یعنی عرضه و تقاضا کم است و نشانه ای از نقدینگی پایین در بازار فارکس است. معمولا جفت ارزها اگزوتیک یا ارزهای کشورهای در حال توسعه یا توسعه نیافته نقدینگی کمتری دارند و در نتیجه آن اسپرد هم بالاتر می رود. طوری که ترید کردن و سرمایه گذاری در بازار آن قدرها به سود معامله گران نیست. جفت ارزهای زیر از جمله جفت ارزهای دارای نقدینگی پایین در فارکس هستند:
- EUR/TRY
- USD/SEK
- USD/HKD
- NZD/SGD
بیشتر بخوانید: ریسک فری در فارکس و ارز دیجیتال چیست؟
عوامل موثر در نقدینگی بازار فارکس
تغییر در شرایط بازار یک جفت ارز در تغییر در نقدینگی آن هم تاثیر می گذارد و عوامل مختلفی هم در این تغییر دخالت دارند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
– عوامل فاندامنتال و اساسی
گزارشات مالی، رویدادها، اعلامیه ها و اخبارهای بانک مرکزی کشورها، قوانین حکومتی و صدها خبر و داده دیگر می تواند تاثیر بسیار زیادی روی نقدینگی یک جفت ارز بگذارد. برای مثال اگر در کشور آمریکا نرخ بیکاری کم شود، روی ارز این کشور تاثیر مثبت می گذارد و معامله گران این ارز را در مقابل ارزهای دیگر می خرند. در نتیجه نقدینگی جفت های اصلی بالا می رود.
– دارایی انتخابی برای ترید
این که تریدر کدام جفت ارز را برای ترید انتخاب می کند هم می تواند نقدینگی را تعیین کند. وقتی در عرضه و تقاضای جفت ارزها تغییر ایجاد شود، نقدینگی بازار هم دستخوش تغییرات زیادی می شود. معمولا نقدینگی جفت ارزهای اصلی و برخی جفت های فرعی بالا است و جفت ارزهای اگزاتیک نقدینگی کمتری دارند.
– تامین کنندگان نقدینگی بازار
تامین کنندگان مالی بزرگ و بانک های بزرگ در بازار فارکس نقش پررنگی دارند و بر نقدینگی در فارکس تاثیر بسیار می گذارند. حجم بسیار زیادی از معاملات را آن ها انجام می دهند و همین هم عملکرد آن ها و تاثیرش بر نقدینگی را به اصلی مهم تبدیل کرده است. بروکرها هم با این تامین کنندگان نقدینگی در بازار در ارتباط می مانند تا به نقدینگی دسترسی داشته باشند و تریدرها هم در این میان می توانند از این فرصت و نقدینگی بالا بهره ببرند.
– بازه زمانی
ساعات ترید کردن و سشن های بازار فارکس هم می تواند از عوامل مهم در تشخیص نقدینگی در فارکس باشد. سشن های اروپا و لندن نقدینگی بالاتری را به ویژه در زمان های اورلپ ارائه می دهند. اما سشن های آسیا به دلیل فعالیت کمتر نقدینگی کمتری هم دارند.
بیشتر بخوانید: چگونه بدون سرمایه ترید کنیم؟ آموزش ترید بدون سرمایه
نحوه محاسبه نقدینگی در فارکس
چطور می شود نقدینگی بازار فارکس را تشخیص داد و آن را محاسبه کرد؟ به کمک اسپرد، نوسان، حجم معاملات، تغییرات قیمت، لغزش و شکاف قیمت و احساسات بازار.
اگر اسپرد کم بود پس نقدینگی بالا است و شرایط بازار قابل پیش بینی است و می شود دستورات ترید را سریع تر و راحت تر اجرا کرد.
هر زمان نوسان در بازار بالا باشد یعنی تغییرات قیمت بالاست و ریسک معاملات بالا می رود و نشاندهنده نقدینگی پایین است. پس اگر به دنبال نقدینگی بالا هستید بهتر است به دنبال نوسانات پایین تر بگردید.
شکاف قیمت در زمان انتشار اخبار و رویدادها اقتصادی مهم رخ می دهد و لغزش قیمت هم به همین صورت، به دلیل تغییرات در شرایط بازار اتفاق می افتد. هر چه این عوامل ناچیزتر باشند، نقدینگی هم کمتر است.
حتی احساسات هم در بازار تاثیر می گذارند. این که خبری پخش شود و افراد چه واکنشی در مقابل این خبر در بازار داشته باشند هم می تواند روی نقدینگی تاثیر مستقیمی بگذارد.
همین الان حساب خودت رو بخر
سخن پایانی
نقدینگی (liquidity) در فارکس یکی از اصلاحات پرکاربرد در این بازار بزرگ با نقدینگی بالا است و مسائل مهمی است که تریدرها برای ورود به یک معامله یا خرید و فروش یک جفت ارز به آن توجه ویژه نشان می دهند. نقدینگی بالا در ترید، اجرای دستورات و خرید و فروش را برای معامله گران آسان تر می کند، اسپرد را کاهش می دهد و در نهایت علاوه بر تریدی راحت، سود معامله گر هم بیشتر می شود.
بیشتر بخوانید: اشتباهات پر تکرار تریدرها و معامله گران مبتدی