32 تا از اصطلاحات مهم فارکس که باید بشناسید

اصطلاحات مهم فارکس

بازار فارکس از بزرگ ترین بازارهای معاملاتی جهان است که تریدرهای ایرانی هم می توانند در آن حضور پیدا کنند و از اختلاف قیمت جفت ارزها به سود برسند. این بازار نقدینگی بالایی دارد و نوسانات قیمت آن هم تریدرهای زیادی را به خود جذب کرده. اما بسیاری از این تریدرها حتی هنگام ورود به معاملات فارکس نمی دانند اصلاحات مهم فارکس چه هستند و چه کاربردی دارند. در ادامه به بررسی پرکاربردترین اصطلاحان فارکس می پردازیم.

1. بازار فارکس (Forex Market)

بازار فارکس از بزرگ ترین بازارهای معاملات و تریدنگ است که تریدرهای زیادی برای معامله جفت ارزها وارد آن می شوند. تریدر در فارکس تریدینگ جفت ارزها را معامله می کند و یک ارز را می فروشد و ارز دیگر را می خرد. هر ارز در این جفت ارز مربوط به یک منطقه یا کشور است و با علامت اختصاری سه حرفی نشان داده می شود.

جفت ارزهایی که در بازار فارکس بیشتر از همه ترید می شوند جفت ارزهای EUR/USD (یوو در مقابل دلا آمریکا)، EUR/GBP (یوو در مقابل پوند) و GBP/USD (پوند در مقابل دلار آمریکا) هستند.

در این معاملات بیشتر بانک ها و تریدرها شرکت می کنند و به دنبال خرید ارزی هستند که در مقابل ارزی که می فروشد در حال افزایش باشد. در واقع از اختلاف قیمت دو ارز است که تریدر به سود می رسد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر به صفحه “بازار فارکس چیست؟” ما مراجعه کنید.

2. کارگزاری یا بروکر (Broker)

بروکر واسطه ای است که تریدر به کمک آن می تواند در بازار به ترید کردن بپردازد و راحت تر خرید و فروش جفت ارزها را انجام دهد. برای شروع تریدینگ در فارکس کافی است در کارگزاری مد نظر حساب ترید باز کنید و سرمایه کافی در آن قرار دهید و سپس در معاملات شرکت کنید.

 

بیشتر بخوانید: معرفی بهترین بروکرها برای اسکالپ کردن

3. جفت ارز (Currency Pairs)

جفت ارزها دارایی هایی هستند که فارکس تریدر از اختلاف قیمت آن ها در معاملات به سود می رسد. معمولا جفت ارزها به چهار بخش تقسیم می شوند:

  • جفت ارزهای اصلی: این جفت ها در بازار فارکس بیشتر از بقیه ترید می شوند و دلار آمریکا در یک سمت و در سمت دیگر ارزهای پرکاربرد مثل CHF، GBP و EUR قرار می گیرند.
  • جفت ارزهای فرعی: جفت ارزهایی که در آن دلار آمریکا حضور ندارد ولی در دو طرف ارز کشورهای توسعه یافته قرار دارد. مثل GBP/CAD، EUR/CHF و GBP/JPY.
  • جفت ارزهای اگزوتیک: در این جفت یک ارز کشور توسعه یافته در مقابل ارز یک کشور در حال توسعه قرار می گیرد. مثل USD/MXN و EUR/ZAR.
  • جفت ارزهای منطقه ای: جفت هایی که بر اساس منطقه تقسیم بندی می شوند. مثل EUR/NOK، AUD/NZD و AUD/SGD.

 

سرمایه از ما ، ترید از شما
همین الان حساب خودت رو بخر

4. نرخ برابری ارزی (Exchange Rate)

نرخ برابری ارزی قیمتی است که در تبادل یک ارز برای ارز دیگر به کار می رود. تریدر این اصطلاح مهم فارکس را بارها و بارها در بازار فارکس می شنود. نرخ برابری ارزی تحت تاثیر عوامل مختلف مثل شرایط مالی و اقتصادی در کشورها و سیاست ها و عرضه و تقاضاها قرار دارد.

نرخ برابری ارزش در دو حالت قرار می گیرد. یا شناور و یا ثابت است.

  • نرخ ثابت: بانک مرکزی قیمت ارز را تعیین می کند و به همین خاطر ثابت می ماند.
  • نرخ شناور: این نرخ برابری ارزی همان طور که از اسمش پیداست شناور است و در بازار تعیین می شود و دائم در حال تغییر است.

5. موقعیت معاملاتی لانگ و شورت (Long & Short Position)

یکی دیگر از اصطلاحات مهم فارکس موقعیت معاملاتی لانگ و شورت است. این موقعیت های معاملاتی به موقعیتی اشاره می کنند که تریدر در بازار فارکس به آن وارد می شوند. معاملات بلند مدت و کوتاه مدت در واقع به استراتژی تریدر بستگی دارد و هر گاه بازار صعودی شود تریدر وارد معاملات بلند مدت و هر وقت بازار روند نزولی به خود گرفت، معاملات کوتاه مدت را انجام می دهد.

معاملات بلند مدت یا لانگ: وقتی تریدر برای خرید جفت ارز معامله ای را باز می کند و طبق بررسی های صورت گرفته روند صعودی و افزایش اختلاف قیمت ارزها را انتظار دارد و وقتی هم قیمت افزایش پیدا کرد، معامله ای باز می کند و آن را می فروشد.

معاملات کوتاه مدت یا شورت: وقتی تریدر برای فروش جفت ارز معامله ای را باز کند در واقع معامله کوتاه مدت انجام داده. وقتی تفاوت قیمت جفت ارز طبق توقع تریدر کاهش پیدا کرد، تریدر معامله ای را برای خرید آن باز می کند.

6. بازار گاوی (Bullish market) و بازار خرسی (Bearish market)

بازار گاوی یا صعودی و بازار خرسی یا نزولی در واقع روند کلی بازار فارکس را تعیین می کنند و از اصطلاحات پرکاربرد بازار فارکس هستند. بازار گاوی یا صعودی زمانی به کار می رود که اختلاف قیمت جفت ارزها صعودی بوده و به دلیل بالا رفتن تقاضا و کاهش عرضه، بازار رشد می کند. بازار خرسی یا نزولی هم کاهش بازار را نشان می دهد. قیمت ها کاهش پیدا می کند و تقاضا کم و عرضه بالا می رود و همین هم باعث کاهش ارزش دارایی ها می شود.

7. پراپ تریدینگ (Prop Trading)

پراپ تریدینگ نوعی فعالیت مالی محسوب می شود که سازمان ها و شرکت ها برای انجام معاملات مالی تریدرهای با تجربه و حرفه ای را استخدام می کنند. در اصل تریدرها میتوانند با مبلغ کمی حساب‌های با مبالغ بالا بگیرند و شروع به معامله گری کنند. برخی از این شرکت‌ها مانند پراپ پلاس تا 80 درصد سود را به معامله گران پرداخت میکنند. برای دریافت اطلاعات بیشتر به صفحه “پراپ تریدینگ (Prop Trading) چیست؟ + مزایا و معایب آن” مراجعه کنید.

 

8. حد سود (Target Profit)

اصلاح دیگری که بازار فارکس زیاد به گوش می خورد، حد سود است که یک دستور معاملاتی برای مدیریت بهتر ریسک است. این دستور معاملاتی این امکان را به تریدر می دهد تا وقتی به سطح مشخصی از سود رسید، معامله را ببندد. حد سود در برنامه معاملاتی تریدر قرار دارد و پیش از ورود به ترید تعیین می شود و فرآیندی خودکار است و حد سود به خودی خود وقتی به نقطه مورد نظر رسید معامله را می بندد.

9. حد ضرر (Stop Loss)

در مقابل حد سود، حد ضرر قرار دارد که یکی از استراتژی های مدیریت ریسک در بازار فارکس است. اگر حرکت قیمت خلاف پیش بینی تریدر باشد، می تواند از دستور معاملاتی حد ضرر استفاده کند تا وقتی قیمت تا نقطه مشخصی کاهش پیدا کرد به صورت خودکار بسته شود. در این صورت ترید می تواند از ضررهای زیاد جلوگیری کند و سرمایه خود را حفظ کند. دستورات حد سود و حد ضرر از پرکاربرترین اصطلاحات بازار فارکس است که قدرت زیادی به تریدر می دهند تا سرمایه خود را بهتر مدیریت کند.

 

بیشتر بخوانید: رعایت حد سود و ضرر در پراپ تریدینگ چه مزایایی دارد؟

10. نوسان (Volatility)

به زبان ساده نوسان در واقع تغییرات و تغییر پذیری قیمت ترید را نشان می دهد. در بازار فارکس نوسان تفاوت قیمت دو ارز را در جفت ارز اندازه گیری می کند و وقتی هم نوسان بالا باشد تریدر می داند که قیمت ها بی ثبات هستند و زمان خوبی برای معامله نیست؛ مگر این که تریدر با مهارت و استراتژی ای که دارد بتواند از این شرایط با نوسان بالا به سود برسد و ریسک های موجود را بپزیرد.

11 نقدینگی (liquidity)

نقدینگی یکی دیگر از اصطلاحات پرکاربرد در بازار فارکس است که نشان می دهد در ازای یک جفت ارز خاص در بازار چه قدر تریدر وجود دارد و در نتیجه آن چه قدر پول و سرمایه برای این جفت ارز ترید می شود. برای مثال نقدینگی جفت ارز EUR/USD بالاترین نقدینگی را در بازار دارد و حدود 30% از بازار فارکس را به خود اختصاص داده است. در واقع نقدینگی یک جفت ارز در فارکس نشان می دهد چه قدر سریع تریدر می تواند با قیمت مد نظرش وارد یک ترید شود یا از تریدی خارج شود.

12. مدیریت ریسک (Risk Management)

مدیریت ریسک مهم ترین اصطلاح در فارکس است و به رویکرد استراتژیک و دقیقی اشاره دارد که معامله گران از آن برای کنترل شرایط مختلف تریدهایشان، قبل، حین و بعد از معامله استفاده می کنند. این استراتژی در فارکس تریدینگ تریدر را قادر می سازد تا در شرایط بد بازار، ریسک های موجود را تا حد امکان کاهش دهد و بهتر آن ها کنترل کند تا تاثیر منفی روی معاملاتش نگذارند.

13. دراداون (Drawdown)

به میزان افت سرمایه معامله گر در انجام معاملات متوالی اشاره دارد و زمانی از آن در فارکس استفاده می شود که تریدر قسمتی از سرمایه خود را از دست داده باشد. دراداون یا افت سرمایه هم معمولا با درصد نشان داده می شود و وقتی هم در چالش های پراپ تریدینگ شرکت کنید، معمولا یکی از شرایطی که باید رعایت کنید همین میزان افت سرمایه است.

 

بیشتر بخوانید: دراودان (Drawdown) یا افت سرمایه در فارکس چیست؟

14. والیوم تریدینگ (volume trading)

حجم یا والیوم تریدینگ یکی دیگر از اصطلاحات پرتکرار در فارکس است که تعداد لات ها ترید شده در یک جفت ارز را در بازه زمانی مشخص نشان می دهد. و تریدر می تواند موقعیت های مناسب خرید و فروش در بازار را پیدا کند؛ چرا که والیوم تریدینگ مسیر حرکت بعدی را می تواند پیش بینی کند و می داند روند نزولی خواهد بود یا صعودی.

 

با پراپ پلاس
بدون محدودیت زمانی چالشت رو پاس کن

15. تحلیل فاندامنتال (fundamental analysis)

تحلیل فاندامنتال از مهم ترین و پرکاربردترین اصطلاحات فارکس است که معامله گران برای تجزیه و تحلیل اخبار، رویدادها، بازار فارکس و اتفاقات دیگر که روی روند بازار تاثیر دارد، استفاده می کند. در حقیقت تریدر از این تحلیل استفاده می کند تا مواردی را بررسی کند که روی ارز یک کشور یا منطقه تاثیر می گذارد. پس از آن تریدر تصمیم می گیرد که آیا ورود به یک دارایی ارزش دارد یا نه و کدام ارز در آینده نزدیک قرار است به خوبی عمل کند.

 

بیشتر بخوانید: تحلیل فاندامنتال در فارکس و پراپ تریدینگ چیست؟

16. تحلیل تکنیکال (Technical Analysis)

تحلیل تکنیکال استراتژی موثر برای تحلیل بازار است که موقعیت های معاملاتی مناسب را به کمک تحلیل اعداد و ارقام به تریدر نشان می دهد. در واقع تحلیل تکنیکال تحلیلی کیفی است و ترید به نمودارها، قیمت های گذشته و الگوها نگاه می کند تا ارزش ارزها و جفت ارزها و روند حرکتشان در بازار را مشخص کند.

17. اکوئیتی (Equity)

اصطلاح دیگری که تریدر در بازار با آن زیاد روبرو می شود، اکوئیتی است و ارزش کلی حساب تریدر را نشان می دهد. همزمان با تغییرات قیمت در نمودار، اکوئیتی نیز تا وقتی معامله تریدر باز است، تغییر می کند و هر نوسان آن ثبت می شود.

18. لیکویید شدن (Liquidation)

وقتی تریدر در فارکس به هر دلیلی ممکن است به بروکر بدهکار شود و برای جبران خسارات وارد بر سرمایه باید تمام دارایی های خود را بفروشد و این ایم فرآیند در فارکس لیکویید شدن می گویند. البته در صورتی این اتفاق می افتد که تریدر نتواند این بدهی را پرداخت کند و به حدی رسیده که بروکر برای جبران دارایی های او را می فروشد تا سرمایه خود را تامین کند.

19. سوآپ (swap)

سوآپ از پرکاربردترین اصطلاحات فارکس است که به توافقی اشاره دارد که تریدر به ازای باز نگه داشتن ترید خود پس از یک روز معاملاتی، به ازای هر یک شب بروکر بهره ای دریافت می کند. البته این سوآپ تنها برای تریدهایی است که بیش از یک روز معاملاتی باز می مانند.

20. اهرم (Leverage)

لوریج یا اهرم یکی از پرکاربردین اصطلاحات در فارکس است و ابزاری قدرتمند برای توانمند کردن تریدر در ورود به تریدی با حجم بیشتر است. برای بالا بردن قدرت خرید و ورود به معاملات بزرگ تر شما می توانید سرمایه ای را تحت شرایطی قرض بگیرید و از معاملات با حجم بالاتر به سود برسید. البته مسئله ای که هست بحث ریسک اهرم است. باید تجربه و مهارت کافی در استفاده از لوریج داشته باشید.

پس اگر تریدر مبتدی هستید بهتر است با همان سرمایه کم به کمک حساب دمو ترید را شروع کنید کم کم از اهرم استفاده کنید. استفاده از آن هم به این صورت است که اگر اهرم 100:1 برداشتید، یعنی می توانید برای هر 1 دلار 100 دلار در حسابتان قرض بگیرید و با آن معامله کنید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر به صفحه “اهرم یا لوریج (Leverage) در فارکس چیست و چه مزایایی دارد؟” ما مراجعه کنید.

21. کمیسیون (Commission)

بیشتر بروکرها بابت هر معامله ای که تریدر انجام می دهد یک هزینه ای از او بابت کمیسیون دریافت می کند ولی برخی بروکرها هم هستند با توجه سیاست مالی خود هزینه ای از تریدر بابت ورود به معاملات دریافت نمی کنند.

22. تریلینگ استاپ (Trailing Stop)

با حد ضرر آشنا شده اید. اما تریلینگ استاپ یک نسخه پیشرفته آن است و از مهم ترین اصطلاحات بازار فارکس است. تریلینگ استاپ به صورت درصد یا مبلغ مشخصی نسبت به سقف سرمایه در نظر گرفته می شود. در واقع یک نقطه امن است که تریدر بدون این که بخواهد از ترید خارج شود، از ضرر جلوگیری می کند و سود خود را نیز ثبت می کند. این نقاط امن دائم با افزایش قیمت در حال افزایش است و وقتی قیمت روند نزولی پیدا کرد، همین که به اولین نقطه از بالاترین سقف قیمت رسید متوقف می شود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر به صفحه “تریلینگ استاپ (Trailing Stop) چیست و چه کاربردهایی دارد؟” ما مراجعه کنید.

23. وین ریت (win rate)

وین ریت یا نرخ موفقیت در بازار فارکس یکی دیگر از اصطلاحاتی است که بسیار استفاده می شود. این نرخ به تریدر میزان احتمال موفقیتش در ترید را نشان می دهد و به او می گوید چند درصد احتمال برد و چند درصد احتمال ضررش در ترید وجود دارد.

24. ریسک به ریوارد (Risk to Reward)

این اصطلاح مهم فارکس نسبت ریسکی که تریدر باید بپذیرد تا سودی در ترید به دست بیاورد را نشان می دهد. در واقع معامله گر چند درصد از سرمایه اش را بابت چند درصد سود حاضر است ریسک کند؟

25. قیمت پیشنهادی (Bid price)

یکی از اصلاحان مهم فارکس قیمت پیشنهادی است که به حداکثر میزان پولی گفته می شود که تریدر خریدار حاضر است بابت جفت ارز بپردازد.

26. قیمت درخواستی (Ask price)

قیمت درخواستی می شود گفت در مقابل قیمت پیشنهادی است و به کم ترین پولی اشاره می کند که تریدر فروشنده حاضر است جفت ارزها را بفروشد.

27. اسپرد (Spread)

اسپرد ترکیبی از قیمت درخواستی و پیشنهادی است، به تفاوت بین قیمت پیشنهادی و قیمت درخواستی اشاره می کند که آن هم به شرایط بازار بستگی دارد.

28. بالانس حساب (Balance)

به سرمایه ای که تریدر برای معامله در دست دارد را بالانس حساب می گویند. همه سودها و ضررها و همه برداشت ها و منابع مربوط به حساب تریدینگ شما در این بالانس قرار می گیرند.

29. مارجین (Margin)

مارجین اصلاح دیگری در فارکس تریدینگ است و به حداقل سرمایه ای اشاره دارد که تریدر برای این که بتواند معامله خاصی را باز کند باید در حسابش داشته باشد از آن استفاده می کند. در حقیقت بروکر این پول را نزد خود امانت نگه می دارد و به عنوان به عنوان وثیقه نگاه می کند تا اگر تریدر در معامله ای ضرر کرد، برای جبران خسارت به سراغ آن برود.

مارجین کال را تریدرها زیاد شنیده اند و اصلاحی در فارکس است که وقتی به کار می رود که حساب ترید از یک حدی پایین تر می آید و تریدر باید این اختلاف هزینه را پرداخت یا معاملات خود را ببندد.

 

بیشتر بخوانید: مارجین تریدینگ (Margin Trading) چیست؟

30. پیپ (Pip)

کوچک ترین واحد اندازه گیری در معاملات جفت ارزها پیپ است که برای تغییرات قیمت در فارکس به کار می رود. مخفف عبارت Percentage In Point است و با چهار یا پنج رقم اعشار نشان داده می شود.

31. لات (Lot)

لات هم یک واحد استاندارد معاملاتی است و در سه نوع تقسیم می شود. لات استاندارد که 100.000 واحد ارز پایه است. میکرو لات که 1.000 داحد ارز پایه است و مینی لات هم 10.000 واحد ارز پایه است.

32. نمودار شمعی (Candlestick)

نمودار شمعی از اصطلاحات مهم فارکس است و تریدر در تحلیل تکنیکال از آن استفاده می کند. در این نمودار هر تغییر و نوسانی در قیمت باشد به شکل شمع نمایش داده می شود و در چهار قیمت ثبت می شود. قیمت بازگشایی، قیمت بسته شدن، بالاترین قیمت و کم ترین قیمت.

 

همین حالا حساب خودت رو بخر

سوالات متداول

1. بازار فارکس چیست؟

فارکس یا Forex بستری است برای خرید و فروش ارز که در این بازار سرمایه گذار یا معامله گر ارزی را می خرد و ارز دیگری را می فروشد و از طریق همین اختلاف قیمت در معاملات به سود می رسد. فارکس بازاری پر سودی برای تریدرها است و در حین سودآور بودن ریسک زیادی را نیز به همراه دارد که تریدرها و سرمایه گذاران باید از آن آگاهی کافی داشته باشند.

2. اهرم در فارکس چیست؟

اهرم یا Leverage یکی دیگر از اصطلاحات فارکس است که به تریدرها کمک فراوانی می کند. اهرم به فرایندی گفته می شود که شما سرمایه ای را قرض می گیرید تا قدرت خریدتان در معاملات فارکس بالا برود و سود بیشتری به دست بیاورید. می توانید از اهرم برای انجام معاملات بزرگ تر و ارزهای بیشتر استفاده کنید.

4 نظر در “32 تا از اصطلاحات مهم فارکس که باید بشناسید

  1. amirsaman گفت:

    بسیار ممنون بایت اصطلاحات مهم فارکس که گفتید فقط اگه اصطلاحات بیشتری رو میگفتید بهترم هم میشد

    1. سلام وقتتون بخیر باشه
      بله حتما در آینده اصطلاحات مهم فارکس بیشتری رو معرفی میکنیم ممنون از ثبت نظرتون

  2. محمدحسین صابری گفت:

    دونستن اصطلاحات ترید در فارکس و کلا تریدینگ خیلی کمک کنندس ممنون بابت اطلاعاتی که میدید

    1. سلام وقتتون بخیر باشه
      بله خیلی مهمه اصطلاحات و روش های تریدینگ رو بدونیم ممنون از ثبت نظرتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *