دراودان (Drawdown) یا افت سرمایه در فارکس چیست؟

دراودان (Drawdown) یا افت سرمایه در فارکس چیست؟

در بحث فارکس تریدینگ یا معاملات فارکس، درک مفهوم دراودان (Drawdown) یا افت سرمایه برای مدیریت بهتر ریسک های احتمالی از مباحث بسیار مهمی است که معامله گر برای دوری از کاهش ارزش حساب معاملاتی خود باید با آن آشنایی کافی داشته باشد.

در این مقاله نیز سعی داریم نگاهی عمیق تری به مبحث افت سرمایه در فارکس بپردازیم و با انواع درادون، نحوه ارزیابی آن و مدیریت بهتر افت سرمایه آشنا شویم. پس با پراپ پلاس همراه باشید.

مفهوم افت سرمایه

افت سرمایه (Drawdown) به کاهش ارزش حساب معاملاتی در شرایط مختلف بازار گفته می شود. این کاهش سرمایه که از سقف ارزش خود به کف سرمایه می رسد، ممکن است به دلیل حرکت بازار خلاف جهت تریدر باشد، یا این که معامله گر استراتژی های معاملاتی ضعیفی را در تریدینگ خود اعمال کرده.

با ارزیابی افت سرمایه معامله گر می تواند ریسک ترید را محاسبه کند و در مدیریت ریسک افت سرمایه عملکردی بهتر داشته باشد. چرا که تریدر همواره در معرض نوسانات بازار است و تنها یک خطا یا عملکردی ضعیف باعث ضرر و زیان تریدر و افت ارزش حساب او می شود.

 

بیشتر بخوانید: پراپ تریدینگ چیست؟ چه مزایایی برای تریدر دارد؟

افت سرمایه یا دراودان در فارکس چیست؟

و اما در معاملات فارکس افت سرمایه چیست و چگونه عمل می کند؟ درادون همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم به معنای کاهش ارزش حساب معاملاتی شما از سقف ارزش خود به کف سرمایه در دوره و شرایط مختلف بازار فارکس است.

به بیان ساده، وقتی معامله گر در فارکس معامله می کند و در یک ترید از حساب معاملاتی او مقداری سرمایه کم شود و پیش از آن که دوباره ارزش حسابش به نقطه اوج قبلی برسد، افت سرمایه می گویند.

دراداون به تریدر کمک می کند تا ریسک موجود در معامله فارکس را ارزیابی کند و بتواند زیانی را که ممکن است در معاملات با آن روبرو شوند ارزیابی کند.

افت سرمایه در دنیای فارکس تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد:

عوامل افت سرمایه در فارکس

  • نوسانات بازار و حرکت بازار خلاف تریدر
  • ضعف استراتژی معاملاتی
  • ضعف استراتژی های مدیریت ریسک در فارکس
سرمایه از ما ، ترید از شما
همین الان حساب خودت رو بخر

اهمیت دراودان در معاملات فارکس

استفاده از ابزارهای افت سرمایه در معاملات فارکس به تریدر از جهات مختلفی کمک می کند. افت سرمایه به معامله گر می گوید چه ریسک هایی با ترید و استراتژی هایشان همراه است و در نتیجه باعث می شود تریدر حواسش را جمع کند تا سرمایه خود را از دست ندهد.

با مطالعه و دقت در دراودان های پیشین می توانید الگوهای تریدینگ و استراتژی های معاملاتی را بررسی کنید و ببینید کدام یک بهتر عمل کرده و کدام عملکرد ضعیف تری داشته. همچنین با ارزیابی افت سرمایه تریدر می تواند با در نظر گرفتن ریسکی که با ترید همراه است، تصمیم گیری های معاملاتی خود را اتخاذ کند.

 

بیشتر بخوانید: دمو فارکس چیست؟ مزایا + آموزش ساخت حساب دمو فارکس

انواع دراودان در فارکس کدامند؟

در بازار فارکس دو نوع درادون داریم که بیشتر از بقیه درادون ها به آن ها اشاره شده و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. افت سرمایه حداکثری (maximum drawdown) و افت سرمایه اکوییتی (equity drawdown) دو نوع از انواع دراداون ها در فارکس هستند.

انواع دراودان در فارکس کدامند؟

  • دراودان اکوییتی (Equity): این نوع از افت سرمایه، در واقع کاهش بالانس حساب را از سقف سرمایه تا کف سرمایه را اندازه گیری می کند و آن را به صورت درصد نشان می دهد. از متریک های مهم برای ارزیابی ریسک استراتژی یا سیستم معاملاتی است.
  • دراودان حداکثری: این نوع افت سرمایه بیشترین درصد افت در بالانس حساب را از سقف سرمایه خود تا کف سرمایه بعدی را نشان می دهد. این متریک به معامله گران بدترین سناریو را در تریدینگ که ممکن است با آن روبرو شوند نشان می دهد.

افت سرمایه تا چه اندازه قابل قبول است؟

باید بگوییم که تعیین افت سرمایه قابل قبول به تریدر و میزان ریسکی که می تواند تحمل کند، اهداف معاملاتی ای که دارد و استراتژی تریدینگی که پیش گرفته بستگی دارد. پس قانون دقیقی برای آن که بدانیم معامله گر چه قدر مجاز است افت سرمایه داشته باشد وجود ندارد. اما پیشنهاد می کنیم که سطح درادون را در حد مشخص و قابل کنترلی نگه دارید تا با زیان جبران ناپذیر روبرو نشوید و سرمایه تان هم حفظ شود.

برای آن که افت سرمایه قابل قبول خود را تعیین کنید، باید ابتدا به میزان ریسکی که می توانید داشته باشید و سودی که می خواهید به دست بیاورید توجه کنید. باید میان افت سرمایه (drawdown) و سودآوری تعادلی ایجاد کنید. چرا که درادون خیلی پایین سود حاصل از ترید را بسیار کم می کند، و در مقابل افت سرمایه بسیار بالا هم احتمال ضرر و زیان جبران ناپذیر و دخالت احساسات را بیشتر می کند.

 

بیشتر بخوانید: مدیریت سرمایه در فارکس چیست؟ + بهترین استراتژی‌ها

ارزیابی افت سرمایه

اکنون این سوال پیش می آید که چگونه باید افت سرمایه را در معاملات فارکس خود اندازه گیری کنیم؟ ارزیابی دراودان (drawdown) یا افت سرمایه باید دقیق صورت بگرید و برای معامله گرانی که می خواهند از ریسک های موجود در معامله های خود آگاهی کافی به دست بیاورند، ضروری است. به منظور ارزیابی دقیق برای شما قدم به قدم محاسبه افت سرمایه را آورده ایم.

  1. قدم اول: ارزش سقف قبلی سرمایه را تعیین کنید. ابتدا بالاترین نقطه از منحنی ارزشِ حساب معاملاتی تان را محاسبه کنید و ارزش سقف قبلی سرمایه را پیش از ضرر به دست آورید.
  2. قدم دوم: ارزش کف سرمایه بعد از ضرر را تعیین کنید. در منحنی ارزش بعد از ضرر پایین ترین نقطه را بیابید.
  3. قدم سوم: دراودان را محاسبه کنید. ارزش کف سرمایه بعد از ضرر را از ارزش سقف قبلی سرمایه کم کنید و سپس بر ارزش سقف قبلی سرمایه تقسیم کنید. سپس نتیجه را در 100 ضرب کنید و درصد افت سرمایه (Drawdown Percentage) را به دست بیاورید.

فرمول افت سرمایه:

افت سرمایه (Drawdown) = (سقف قبلی سرمایه (peak equity) – کف سرمایه بعد از ضرر (lowest equity) ) / سقف قبلی سرمایه) * 100

حال بگذارید با یک مثال بیشتر با فرمول و نحوه محاسبه درصد افت سرمایه آشنا شویم. این طور در نظر بگیرید که بالانس حساب معامله گر به سقف سرمایه 10.000$ رسیده و سپس به کف 7.500$ رسیده است. در این صورت درصد افت سرمایه به این صورت خواهد بود.

افت سرمایه = ((10.000 – 7.500) / 10.000) * 100 = 25%

می توانید به جای محاسبه دستی، از ماشین حساب های افت سرمایه و نرم افزارها استفاده کنید تا فرآیند محاسبه را راحت تر کنید و اطلاعات دقیق تری از روند درادون و داده های تاریخی را ببینید.

وقتی تریدر افت سرمایه را محاسبه و ارزیابی کند، می تواند ریسک هایی که با استراتژی های معاملاتی همراه هستند را هم با دقت بیشتری بررسی و تحلیل کند.

 

بیشتر بخوانید: بهترین پراپ تریدینگ ها در سال 2024 که باید بشناسید

چرا اندازه گیری افت سرمایه مهم است؟

ارزیابی دراودان یا افت سرمایه از آن جایی مهم است که به شما نشان می دهد چه قدر تغییر قیمت نیاز است تا یک پورتفولیو یا حساب معاملاتی به سقف اولیه سرمایه خود برسد. معامله گران فارکس افت سرمایه را دقیق بررسی می کنند چرا که به نوع تریدی که بعدا وارد آن می شوند تاثیر می گذارد و تعیین می کند که آیا نیاز است استراتژی معاملاتی خود را تغییر دهند یا نه.

برای مثال، افت سرمایه 1% نسبتا کم است چرا که تریدر تنها باید 1.1% به دست بیاورد تا به بالای بالانس اولیه برگردد. در نتیجه باید تعادل داشته باشد و بر اساس استراتژی معاملاتی فارکس و نوع تریدی که در فارکس بر می دارند باشد.

در مقابل، افت سرمایه 50% را در نظر داشته باشید. 50 درصد یعنی احتمال دارد ما نیمی از سرمایه خود را در حساب معاملاتی مان از دست بدهیم. و برای آن که افت سرمایه را جبران کنیم باید 100% سود کنیم!

درادون به معامله گران این امکان را می دهد تا بهتر آشفتگی در بازار را بفهمند. چرا که می توانند روی تصمیمات تریدینگ در بلند مدت تاثیر بگذارند. برای مثال هر چه دارایی زمان بیشتری بخواهد تا زیر سقف سرمایه بماند، احتمال دارد کف سرمایه منجر به مقدار افت سرمایه بیشتری شود.

راهکارهای کنترل افت سرمایه در معاملات فارکس

هر معامله گر فارکسی باید بداند چگونه افت سرمایه در فارکس را ارزیابی کند تا ریسک معاملات را کاهش دهد. در بازار فارکس خطر افت سرمایه با گسترش حساب معاملاتی کاهش می یابد. در نتیجه به جای آن که دائما جفت ارزهای همسو را معامله کنید، بهتر است جفت ارزهایی را برای ترید انتخاب کنید که همیشه هم همسود نیستند و گاهی اختلاف حرکت هم دارند.

پس معامله گران در فارکس می توانند جفت ارزهای اصلی، فرعی و غیر معمول را معامله کنند. هر چند اگر تریدر روی جفت ارزهای اصلی تمرکز کند در واقع ریسک درادون را افزایش داده است. چرا که این جفت ارزها نقدینگی بالایی دارند. و برای کاهش این ریسک بهتر است از جفت ارزهای متفاوت استفاده کنید.

مورد بعدی بحث ریکاوری است که برای کاهش ریسک افت سرمایه اهمیت دارد. با توجه به دارایی که معامله گر برای ترید خود انتخاب کرده، زمان ریکاوری هم متفاوت است. در بیشتر مواقع در بازار CFD از جمله فارکس زمان ریکاوری کمتر است.

موارد بعدی هم که در بحث کاهش ریسک افت سرمایه یا درادون بسیار موثر هستند بحث تغییر استراتژی معاملاتی یا کاهش حجم معاملات است. برخی از تریدرها هم از دستورات حد ضرر سختگیرانه استفاده می کنند و هم روی دارایی های که نوسان کمتری دارند سرمایه گذاری می کنند تا ریسک افت سرمایه را هم کم کنند.

برای مثال اگر تریدر افت سرمایه را به میزان 15% تعیین کرده باشد، اگر درادون به 10% در حین معامله برسد، می توانند حجم معاملات را کاهش دهند. البته می توانند کلا از دارایی هایی که ریسکی هستند هم دوری کنند.

 

بیشتر بخوانید: نحوه کنترل احساسات در ترید؛ مراحل و نکات کلیدی

راه های کاهش ریسک دراودان

به صورت کلی گفتیم تریدرها برای کنترل افت سرمایه چه روش هایی را پیش می گیرند و در ادامه با روش هایی که می توانید ریسک افت سرمایه را موثرتر کاهش دهید آشنا می شویم:

راه های کاهش ریسک دراودان

  1. از تحلیل تکنیکال استفاده کنید: برای این که در معاملات خود تصمیمات منطقی تری بگیرید بهتر است از نمودارها و داده های بازار استفاده کنید.
  2. تنوع در دارایی ها: تمرکزتان را روی یک دارایی نگذارید و در فارکس جفت ارزهای مختلف را برای معاملات خود انتخاب کنید.
  3. حد ضرر تعیین کنید: برای کاهش ریسک افت سرمایه در فارکس بهترین راه دستور حد ضرر است. در این صورت بیش از میزان درصدی که می توانید ریسک کنید، ضرر شما بیشتر نمی شود و با رسیدن به این حد به صورت خودکار از معامله خارج می شوید.
  4. از اور تریدینگ دوری کنید: فقط یک معامله انجام دهید و ریسک را بیش از توانتان تعیین نکنید.
با یک حساب 1K خودتو محک بزن و
۸۰ درصد سودتو برداشت کن!

تکنیک های پیشرفته کاهش افت سرمایه در معاملات فارکس

فکر کنید همه چیز را دقیق اندازه گرفته اید اما هنوز هم افت سرمایه می بینید. چه باید کرد تا زیان را کاهش داد؟ در ادامه به با سه تکنیکی که می توانید افت سرمایه را کاهش دهید اشاره می کنیم.

تکنیک های پیشرفته کاهش افت سرمایه در معاملات فارکس

– از ترید خارج شوید

اگر افت سرمایه در ترید داشتید و از حد مجاز خارج شد باید به توانایی و تجربه خود نگاه کنید. اگر مهارت کافی و تجربه آن را ندارید که موقعیت را اصلاح کنید بهتر است از معامله خارج شوید. از معامله خارج شوید، دلایل موجود را بررسی و تحلیل کنید و سعی کنید در موقعیت بعدی از زیان دوری کنید.

– تریلینگ استاپ

اگر نمی خواهید ار ترید خارج شوید و فکر می کنید می توانید از پس افت سرمایه بر بیایید، پس موقع آن است که ترید و این موقعیت را اصلاح کنید. اولین ابزاری که در این جا نیاز دارید، ابزاری است که به صورت خودکار حد ضرر را تعیین کند. حد ضرر معمولی برای این کار مناسب نیست. چرا که تنها کاری که می کند این است که وقتی به ضرر مشخصی برسید، از ترید خارج می شوید.

باید تریلینگ استاپ تعیین کنید که به صورت درصدی یا فاصله معینی از سقف سرمایه حرکت می کند و علاوه بر این که سود شما را حفظ می کند، از ضرر نیز جلوگیری می کند. در این صورت اگر درادون کاهش پیدا کند، با قیمت پیش می رود و از ضرر و زیان زیاد جلوگیری می کند.

– پوشش ریسک

پوشش ریسک یا هجینگ به روشی گفته می شود که معامله گر برای حفاظت از پوزیشن معاملاتی خود در برابر نوسان های قیمت در بازار فارکس از آن استفاده می کند و قصد دارد از زیان در تریدهایش از آن بهره مند شود.

شما معامله دومی را باز می کنید که همبستگی منفی با معامله قبلیتان داشته و در آن ضرر کرده بودید. در معامله دوم همان قدر سرمایه گذاری می کنید که در در معامله متضرر سرمایه گذاری کرده بودید. پس روند به این صورت است که شما دو ترید دارید. اگر اولی ضرر کند، دومی خلاف جهت آن حرکت می کند و از ضرر شما جلوگیری می شود.

– ریسک قابل قبول برای خود تعیین کنید

فارکس تریدینگ با ریسک همراه است. هر حرکت و هر ورود و خروجی به ترید باید با بررسی و ارزیابی ریسک های همراه آن شروع شود. یعنی باید تمام مزایا و معایب هر استراتژی، ابزار و تریدی را بررسی کنید. و اگر سود مناسبی را ارائه می داد، سطح ریسکی را تعیین کنید که می توانید با آن کنار بیایید و کنترلش کنید. برای مثال اگر سود 100% از ترید خود می خواهید، افت سرمایه 20% یا حتی 30% قابل قبول است.

 

بیشتر بخوانید: چگونه بدون سرمایه ترید کنیم؟ آموزش ترید بدون سرمایه

سخن آخر

دراودان (drawdown) یا افت سرمایه از جمله ریسک های مهمی است که تریدرها در بازار فارکس با آن روبرو می شوند. پس مهم است که تریدر آن را پیش از تصمیم گیری های معاملاتی خود اندازه گیری کند و ببیند تریدی که قرار است وارد آن شود چه ریسک هایی را با خود به همراه دارد و برای جلوگیری از افت سرمایه حساب خود از روش ها و تکنیک های کاربردی در ترید خود در بازار فارکس استفاده کند تا دچار ضرر و زیان جبران ناپذیر نشود.

یادتان باشد که افت سرمایه بخشی از تریدینگ است و با داشتن ذهنیت درست و اعمال استراتژی های مدیریت ریسک می توانید اثر درادون در تریدهای تان را کاهش دهید و در بلند مدت به موفقیت برسید.

پس اگر معامله گری با تجربه هستند یا تازه ترید در معاملات فارکس را آغاز کرده اید همیشه مدیریت افت سرمایه را در اولویت های خود قرار دهید تا سرمایه خود را حفظ کنید و به سود برسید.

 

بیشتر بخوانید: معرفی بهترین استراتژی‌های پراپ تریدینگ در سال 2024

سوالات متداول

1. آیا افت سرمایه در ترید قابل اجتناب است؟

هر چند افت سرمایه به طور کامل قابل اجتناب نیست اما می توان آن را مدیریت کرد و از طریق تکنیک های مدیریت ریسک کاهش داد. معامله گران می توانند استراتژی هایی مثل حجم معاملات مناسب، دستورات حد ضرر و دیگر استراتژی ها را استفاده کنید تا ریسک افت سرمایه را در فارکس کاهش دهید.

2. افت سرمایه چگونه معامله گران فارکس را تحت تاثیر قرار می دهد؟

از آن جایی که افت سرمایه دقیقا مشخص می کند در مسیر تریدینگ معامله گران با چه ریسک هایی قرار است روبرو شود، روی معامله گر و ترید او تاثیر مستقیمی دارد. افت سرمایه زیاد می تواند باعث ایجاد موقعیت های حساس از لحاظ درگیری احساساتی چون استرس و کاهش اعتماد به نفس شود و معامله گر در نهایت مجبور به بستن موقعیت های معاملاتی خود برای همیشه می شود.

با فهم دراودان و مدیریت درست آن معامله گران می توانند نوسانات و تغییرات بازار فارکس را بفهمند و با آمادگی واعتماد به نفس بیشتر وارد معاملات فارکس شوند.

همین حالا حساب خودت رو بخر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *