فهرست مطالب:
چرا وارد ترید در بازارهای مالی میشوید؟ میخواهید از معاملات به سود برسید و سرمایه خود افزایش دهید. اما آیا همیشه موفق بودهاید؟ حفظ سرمایه در ترید چالش بزرگی است که تریدرهای زیادی با آن روبهرو هستند و به دنبال استراتژیهای مناسب برای مدیریت سرمایه در معاملات خود هستند.
هر چهقدر که انتخاب دارایی در بازارهای مالی مهم است و تریدر به جفت ارزها و کامودیتی و سهام اهمیت میدهد، باید به همان اندازه و شاید هم بیشتر، به مدیریت سرمایه خود در معاملات بازار دقت کند. اگر معامله گر از کنار این مهم به راحتی گذر کند و به استراتژیهایی که باعث حفظ پول و سرمایهاش میشود، توجه نکند، نهتنها در بازار به سود نمیرسد، بلکه آن را نیز از دست خواهد داد.
مدیریت سرمایه موثر در معامله گری شامل برنامه ریزی و کنترل سرمایه است و باعث میشود در کنار افزایش سود و درآمد خود، ضررهای احتمالی را هم کاهش دهید. در بازارهایی مثل بازار فارکس و ارز دیجیتال که ریسک معاملات زیاد و نوسان بالاست، پیاده سازی استراتژی های مدیریت ریسک از اهمیت بیشتری برخوردار است. با اعمال این روشها در بلند مدت هم موفقیت بیشتری در ترید به دست میآورید و هم به درآمد بیشتری میرسید.
در ادامه با مدیریت ریسک، استراتژیهای موثر در مدیریت سرمایه و تفاوتی که با مدیریت ریسک دارد، آشنا میشوید.
بدون محدودیت زمانی چالشت رو پاس کن
مدیریت سرمایه در معاملات
مدیریت سرمایه به نظر مفهوم مشخصی میآید و معامله گر هم فکر میکند به راحتی میشود آن را در ترید اعمال کرد. اما مدیریت کردن سرمایه و پول در معاملات چیزی فراتر و بیشتر است. مدیریت سرمایه به فرآیندی اشاره دارد که تریدر در آن از روشها و استراتژیهای مختلفی با توجه به بازار و اهداف معاملاتی خود استفاده میکند تا سرمایه خود را در برابر نوسانات بازار، شرایط مختلف و ریسکهای موجود حفاظت کند. در کنار این حفاظت سعی هم میکند در معاملات از این سرمایه به سود هم برسد و نرخ ریسک به رویوارد را افزایش دهد.
هیچ استراتژی معاملاتیای نرخ موفقیت 100 درصدی ندارد و برای اینکه معامله گر در بلند مدت بتواند به موفقیتی برسد باید بداند دقیقا چهطور معاملات متضرر و ضررهای خود را مدیریت کند.
یکی از مواردی که ممکن است تریدر تازه وارد نداند این است که سود و ضرر در حساب معاملاتی شما با هم برابر نیستند. یعنی اگر شما 10 درصد در یک ترید از دست دادید و در ترید دیگر 10 درصد سود کردید، باز هم شما متضرر شدهاید و همچنان در ضرر هستید؛ چرا که شما چیزی بیشتر از 10 درصد سود میخواهید تا سرمایه از دست رفته را جذب کنید. برای جبران این 10 درصد شما باید 11.11 درصد به دست آورید تا این ضرر جبران شود. هر چه این ضرر اولیه کمتر باشد، با مقدار کمتری میتوانید آن را جبران کنید.
بیشتر بخوانید: پراپ فرم چیست و چه کاری انجام می دهد؟
سه اصل مهم در مدیریت سرمایه در معامله
بهترین استراتژی های مدیریت سرمایه در ترید در بازارهای معاملاتی مختلف از جمله بازار فارکس، ارز دیجیتال، سهام و کامودیتی کاربرد زیادی دارند. شما باید ببینید با توجه به سبک معاملاتی، استراتژی و اهداف خود در بازار مورد نظرتان کدام استراتژی بیشترین نتیجه را به شما میدهد.
اما در همه بازارها سه اصل مشترک وجود دارد:
- قوانین مدیریت ریسک ساده طراحی کنید. هر چه استراتژی مدیریت ریسک و سرمایه سادهتر باشد، راحتتر هم میشود ترید خود را کنترل کرد. به ویژه تریدرهای مبتدی که هنوز با بازار تمام و کمال اخت نگرفتهاند، استفاده از قوانین ساده، اما موثر در ترید تاثیر زیادی در موفقیتش دارد.
- همیشه به قوانین مدیریت ریسک خود پایبند باشید. اگر قوانینی وضع کنید که نخواهید به آن پایبند باشید، پس دلیل وضع آنها چیست؟ باید استراتژی های مدیریت سرمایه در ترید را دقیق و همانطور که هست پیاده کنید و در اعمال آن در معاملات خود یابند باشید.
- بدون دلیل موجه این قوانین را تغییر ندهید. در ترید خود نباید بدون دلیل منطقی استراتژی مدیریت ریسک خود را دائم تغییر دهید. تغییر این روشها بیشتر از اینکه به کمک تریدر بیاید، به ضررش تمام میشود.
بیشتر بخوانید: چطور یک سرمایه گذاری کم ریسک و پر بازده داشته باشیم؟
اهمیت مدیریت سرمایه در ترید
استفاده از بهترین استراتژی های مدیریت سرمایه در ترید از بایدهای تریدینگ است که معامله گر باید انجام دهد. شما تریدرها به کمک اندازه موقعیت معالماتی، تنوع بخشی در پرتفلیو و استفاده از دستورات حد ضرر و دیگر روشها، ریسک وارد بر سرمایه را کاهش میدهید.
این استراتژی ها به شما کمک میکنند تا هم سرمایه خود را مدیریت کنید و از دست ندهید و هم بتوانید اگر ضرری بر ترید شما وارد شد، راحتتر آن را جبران کنید. یک استراتژی مدیریت سرمایه خوب موفقیت شما در بازارهای مالی را رقم میزند. حتی با مدیریت سرمایه ریسک ترید شما هم کاهش پیدا میکند و به شما این امکان را میدهد تا تصمیمات احساسی نگیرید و تحلیلهای منطقی و دادهها را در اولویت قرار دهید.
بیشتر بخوانید: نحوه استفاده هوش مصنوعی برای ترید
تفاوت مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک
برای داشتن ترید موفق، معامله گر باید بتواند هم ریسک ها و هم سرمایه خود را به خوبی مدیریت کند. اما این دو دقیقا چه تفاوتی دارند؟ مدیریت ریسک به بررسی ریسک های میپردازد که احتمال دارد روی عملکرد تریدر و خود ترید تاثیر بگذارند. برای مدیریت این ریسک ها شما ریسک هر ترید را ارزیابی میکنید و سرمایه هر ترید را طبق اندازه گیری ریوارد می سنجید. اما مدیریت سرمایه به آن پولی اهمیت میدهد که شما در ترید خود میگذارید. به شما میگوید چگونه از آن حفاظت کنید و همزمان آن را افزایش دهید.
بیشتر بخوانید: تکنیک های تبدیل شدن به یک تریدر موفق
استراتژی های برتر مدیریت سرمایه در ترید
ترید کردن در بازارهای معاملاتی مختلف مثل فارکس، سهام، کامودیتی و ارز دیجیتال ریسک مالی بالایی دارد و تریدر با استراتژی های مختلفی در مدیریت سرمایه در ترید در این بازارها روبهرو میشود. پس بهتر است معامله گر با بهترین استراتژی ها آشنایی کامل داشته باشد و از میان آنها روش مدیریت سرمایه مناسب خود و بازار را انتخاب کند.
1. مدیریت سرمایه با روش اف بهینه (Optimal F)
در روش اف بهینه شما با توجه به دادههای گذشته مقدار سرمایه لازم را برای ترید خود انتخاب میکنید. به دانش بالایی نیاز دارد و تریدرهای باتجربه و حرفهای بهتر میتوانند از آن استفاده کنند و تحلیلهای دقیقتری انجام دهند. اف بهینه در مدیریت سرمایه ترید روش خوبی برای افزایش سود حاصل از موقعیتهای معملاتی است و Ralph Vince این استراتژی را به روی کار آورد.
2. نرخ ریسک به رویوارد (Risk-to-Reward) در مدیریت سرمایه
اندازه گیری ریسک به ریوارد استراتژی خوبی در ترید است که به شما کمک میکند تا میزان سود را به ازای هر دلار که در ترید میگذارید را محاسبه کنید. معمولا این نرخ از 1:3 شروع میشود و کمتر از آن در ترید معقول نیست. در واقع میگوید نباید سود شما کمتر از سه برابر ضرر احتمالی باشد. نرخ ریسک به ریوارد استراتژی خوبی برای حفظ سرمایه و محتاطانه عمل کردن است و حتی تریدرهای مبتدی هم میتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
3. نرخ نسبت ثابت (Fixed Ratio) در مدیریت سرمایه
با کمک نرخ نسبت ثابت شما حجم معاملات خود را بر اساس اکوئیتی حساب یا همان مجموع سرمایه خالص مشخص میکنید. از یک هدفِ سود مشخصی استفاده میکند و همین هم به تریدر اجازه میدهد تا اندازه ترید خود را بزرگ کردن حسابشان بیشتر کنند و به سود بیشتری هم برسند. برای معامله گرانی که به دنبال مدیریت ریسک در کنار گسترش سرمایه خود هستند، استراتژی مدیریت سرمایه مناسبی است.
4. مدیریت سرمایه با روش اف ایمن (Secure F)
روش اف ایمن از روشهای تاثیرگذار در حفظ سرمایه و افزایش سود است. در واقع به تریدر کمک میکند در کنار کاهش ریسک سرمایهگذاری، سود بیشتری به دست بیاورد. به حرکات قیمت گذشته و کاهش قیمت گذشته داراییها نگاه میکند و بر اساس آن سایز موقعیت معاملاتی را شناسایی میکنید که بیشترین بازده را در تریدهای گذشته داشته باشد.
5. تنوع بخشی در مدیریت پول
از بهترین استراتژی های مدیریت سرمایه در ترید که هر معامله گری چه مبتدی و چه حرفهای باید آن را انجام دهد، تنوع بخشی به سبد داراییهاست. در این صورت اگر یک دارایی در معاملهای دچار ضرر شد، با داراییهای دیگر میتوانید این ضرر را جبران کنید.
6. قانون 2 درصد در ترید
برای مدیریت بهینه سرمایه از روش هایی که به تریدرها پیشنهاد میشود این است که بیش از 2 درصد از سرمایه خود را در معاملات ریسک نکنند. ریسک بیش از 1 تا 2 درصد از سرمایه درست است که سود بیشتری دارد، اما ضرر جبران ناپذیری هم دارد. پس بهتر است این قانون مهم را هر تریدری چه حرفهای و چه مبتدی رعایت کند.
7. اهداف معاملاتی واقعی برای مدیریت بهتر سرمایه
یکی از عوامل شکست معامله گران دنبال کردن اهداف معاملاتی غیر واقعی و به دور از واقعیتهای بازار است. هدفگذاری در ترید هم باعث داشتن برنامه دقیق شما میشود و هم انگیزهای برای حضور شما در بازار است. اما برای مثال اگر شما توقع داشته باشید که سالانه سودی 20-50 درصدی داشته باشید، قطعا پس از پایان سال ناامید میشوید. پس اهداف واقعی از مهمترین استراتژی های مدیریت سرمایه در ترید هستند.
بیشتر بخوانید: انتخاب نحوه کنترل احساسات در ترید؛ مراحل و نکات کلیدی
8. استمرار در برنامه معاملاتی در مدیریت سرمایه
برنامه معاملاتی شما شامل هر آنچه که قرار است در بازار و تریدهای شما اتفاق بیفتد است. اهداف، استراتژیهای، نقاط ورود و خروج، مدیریت ریسک و تمام ابزارها و روش هایی که در بازار پیش میگیرید در آن هستند. پس راهنمای خوبی برای شما هستند که در شرایط مختلف بازار نگذارید بینظمی و احساسات روی تصمیمات تریدینگ شما تاثیر بگذارند.
9. استراتژی مارتینگل و آنتی مارتینگل
دو استراتژی برتر در مدیریت سرمایه در ترید مارتینگل و آنتی مارتینگل هستند. در روش مارتینگل تریدر پس از ضرر در ترید سایز معامله خود را دو برابر میکند، تا با سود در آن، این ضرر را جبران کند. در روش آنتی مارتینگل هم پس از سود، شما سایز معامله را افزایش و پس از ضرر آن را کاهش میدهید.
10. ریسک ثابت برای مدیریت سرمایه در ترید
در روش Fixed Fractional شما درصد یا نسبت ثابتی از اکوئیتی خود را وارد هر معامله میکنید (برای مثال 2 درصد). در این صورت اگر در یک ترید ضرر کردید، همه سرمایه را از دست نمیدهید و جایی برای جبران خسارات در بازار میگذارید.
11. استراتژی حجم معاملات در مدیریت سرمایه
از بهترین استراتژی های مدیریت سرمایه در معاملات استراتژی سایز پوزیشن یا حجم معاملات است. شما حجم معاملات یا یک استراتژی خاص را بر اساس عواملی مثل اندازه پرتفولیو و تحمل ریسک و توانایی خریدتان انتخاب میکنید.
12. استفاده درست از لوریج در مدیریت سرمایه
لوریج یا اهرم استراتژی خوبی برای افزایش توانایی ترید حجم بیشتری از معاملات است. اما با ریسک بسیار بالایی همراه است و اگر تریدر بدون آگاهی کافی وارد بازاری شود و از اهرم استفاده کند، دچار ضرر زیادی میشود. بهترین راه در مدیریت سرمایه در ترید این است که حتی اگر میخواهید از آن استفاده کنید، بهتر است از لوریج کم شروع کنید.
13. کنترل احساسات در ترید
زمانی تریدر میتواند به خوبی سرمایه خود را در ترید مدیریت کند که کنترل کافی روی احساسات خود داشته باشد، یا اینکه استراتژی هایی را برای مدیریت احساساتی چون ترس، استرس، حرص و طمع داشته باشد تا بر تصمیم گیریهای تریدینگ تاثیر کمتری بگذارند.
14. دستورات حد سود و حد ضرر برای مدیریت سرمایه
از بهترین استراتژی های مدیریت سرمایه در ترید پیاده سازی دستورات حد ضرر و حد سود است. این دستورات سرمایه شما را در برابر ضررهای احتمالی حفظ میکنند و همزمان سود شما را افزایش میدهند. حتی به جای دستور حد ضرر معمولی از دستور تریلینگ استاپ استفاده کنید که کنترل بهتر و هوشمندانهتری روی سرمایه شما در ترید دارد.
بیشتر بخوانید: اصطلاحات مهم فارکس که باید بشناسید
سه عامل موثر در تهیه استراتژی مدیریت ریسک در ترید
وقتی که استراتژی مدیریت سرمایه خود را برای ترید آماده میکنید، عوامل مختلفی را باید در آن اعمال کنید. به شما کمک میکنند تا استراتژی های مدیریت ریسک مختص خود و با توجه به بازار را طراحی کنید که تاثیر بیشتری هم در در ترید شما داشته باشد.
1. تحمل ریسک در ترید
تحمل ریسک به میزان ریسکی که میتوانید از پس آن بربیایید اشاره دارد. ببینید تا چه حد میتوانید ضرر ترید خود را تحمل کنید و دوباره به کمک استراتژی مدیریت سرمایه سرپا شوید و این ضرر را جبران کنید.
تحمل ریسک در همه تریدرها یکسان نیست و به شرایط مالی افراد، تجربه سرمایه گذاری و معامله گری آنها و واکنش احساسی آنها در برابر نوسانات بازار بستگی دارد.
2. اهداف معاملاتی شما در مدیریت سرمایه
اهداف تریدینگ شما میتواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشد و در راستای اهداف مالی شما قرار دارند. اهداف کوتاه مدت شما همان هدف سود روزانه و هفتگی شما هستند و اهداف بلند مدت هم بیشتر روی سودها و درآمدهای سالانه و چندساله تمرکز دارد.
وقتی اهداف دقیقی در تهیه استراتژی مدیریت ریسک در ترید داشته باشید، بهتر هم استراتژی معاملاتی خود را انتخاب میکنید. میتوانید پیشرفت خود را اندازه بگیرید و هر جا هم به تغییراتی نیاز بود، آن را اعمال کنید.
3. اندازه حساب برای مدیریت سرمایه در ترید
اندازه حساب شما، در مدیریت سرمایه هم تاثیر زیادی دارد و حتی استراتژی معاملاتی شما را نیز تعیین میکند. حسابهای بزرگتر بهتر میتوانند دراداون و افت سرمایه را جبران کنند و هر چه حساب کوچکتر باشد، باید استراتژیهای مدیریت ریسک دقیقتری را روی آنها اعمال کنید.
۸۰ درصد سودتو برداشت کن!
سخن پایانی
مدیریت سرمایه موثر در ترید مجموعهای از استراتژیهای کاربردی است که به تریدرها در بازارهای مالی مختلف کمک میکند تا از پول و حساب فاند خود محافظت کنند و همزمان درآمد و سود خود را از معاملات افزایش دهند. استراتژی های مدیریت ریسک برای کنترل بهتر سرمایه در تریدینگ و سرمایه گذاری بسیار مهم هستند. به تریدرها کمک میکنند تا ریسکهای موجود را کنترل کنند، سود خود را افزایش دهند، برنامه داشته باشند و تصمیمات منطقی و داده محور اتخاذ کنند که از احساسات دور هستند.
هر چه این استراتژیها متناسب با دارایی، بازار و ابزارهای مدیریت ریسک و همسو با اهداف و سبک معاملاتی شما باشد، تریدر هم میتواند در بازار عمل کند و ترید بهتری هم دارد.
بیشتر بخوانید: بهترین سبکهای ترید و معاملاتی در بازار فارکس
2 نظر در “بهترین استراتژی های مدیریت سرمایه در فارکس”
عالی
ممنونم از مطلب خوبتون مدیریت سرمایه در فارکس رو خوب توضیح دادین
سلام وقتتون بخیر باشه
خوشحالیم که تونستیم کمکتون کنیم